facebook
Limitovaná akce! Při nákupu produktů Nobilis Tilia v hodnotě 800 Kč získáte 1x Nobilis Tilia Aroma olej Osvěžující 10 ml v hodnotě 149 Kč
Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Zázračný kvašený nápoj pro vaše zdraví se jmenuje kombucha

Co je kombucha?

Kombucha, tento mírně perlivý, kyselý nápoj získává na popularitě po celém světě díky svým nesporným zdravotním přínosům. Co to ale kombucha vlastně je, jak se vyrábí a proč byste ji měli zahrnout do svého jídelníčku? Přečtěte si více a objevte svět kombuchy.

Kombucha má své kořeny v Asii, kde se pije již po tisíce let. Jedná se o sladkokyselý nápoj vznikající fermentací čaje (zpravidla černého nebo zeleného) s cukrem a takzvaným SCOBY – symbiotickou kulturou bakterií a kvasinek. Tato zlváštní asijská "houba" působí jako fermentační motor a je zodpovědný za mnohé zdravotní přínosy kombuchy.

Jak se čte "kombucha"?

Slovo "kombucha" v češtině je přejato z angličtiny, která ho zase převzala z japonštiny. V češtině se vyslovuje jako "kombuča," přičemž důraz je kladen na první slabiku "kom." Zbytek slova se vyslovuje plynule, bez přílišného zdůraznění jednotlivých slabik. Tato výslovnost je v souladu s českou fonetikou a zajišťuje srozumitelnost pro mluvčí českého jazyka.

Složení kombuchy

Jedním z klíčových prvků, který dělá kombuchu tak jedinečnou, je její složení. Základ tvoří vždy čaj a cukr, které jsou nezbytné pro fermentační proces. Čaj, ať už černý nebo zelený, poskytuje potřebné živiny pro růst a aktivitu tzv. SCOBY – symbiotické kultury bakterií a kvasinek. Tato kultura je zodpovědná za fermentaci cukru, který v kombuše není pouze pro chuť, ale především slouží jako "palivo" právě pro SCOBY.

Během fermentace je většina cukru spotřebována, což znamená, že v konečném produktu zůstává jen minimální množství. Tento proces nejenže přispívá k charakteristickému kyselému profilu kombuchy, ale také podporuje růst prospěšných mikroorganismů, které jsou známé svými probiotickými vlastnostmi.

Dalším důležitým aspektem je rozmanitost antioxidantů a organických kyselin, které se v kombuše nacházejí jako výsledek komplexního fermentačního procesu.

Mezi tyto látky patří kyselina octová, kyselina glukuronová a mnohé další, které přispívají k detoxikačním a zdravotním benefitům kombuchy.

Každá várka kombuchy může mít mírně odlišné složení závislé na použitém typu čaje, množství cukru a délce fermentace, což umožňuje každému výrobci přizpůsobit kombuchu podle svého gusta a preferencí.

Zdravotní přínosy kombuchy

Kombucha je známá pro množství zdravotních přínosů, které mohou pozitivně ovlivnit celkovou pohodu a zdraví člověka. Zde je pět klíčových benefitů pro zdraví, které kombucha nabízí:

Podpora trávícho systému - Díky vysokému obsahu živých probiotických kultur může kombucha pomoci vyrovnávat střevní mikroflóru, což je klíčové pro zdravé trávení. Probiotika v kombuše mohou také pomoci zmírnit některé problémy, jako je nadýmání, zácpa a dokonce i některé příznaky syndromu dráždivého střeva. Její konzumace však může prospívat i těm, kteří žádným z těchto problémů netrpí.

Antioxidanty a vitamíny, zejména vitamín C a B vitamíny, které kombucha obsahuje, jsou známé svou schopností bojovat proti infekcím a posilovat imunitní systém. Kombucha obsahuje také antioxidanty, které mohou pomáhat v boji proti volným radikálům. Pravidelná konzumace kombuchy může přispět k lepší obranyschopnosti těla proti těmto patogenům.

Kombucha obsahuje kyselinu glukuronovou, která je známá pro své detoxikační vlastnosti. Tato kyselina pomáhá tělu zbavovat se škodlivých toxických látek, což může napomáhat v prevenci různých onemocnění a podporovat celkové zdraví.

Některé studie naznačují, že pravidelná konzumace kombuchy může přispět k nižšímu riziku srdečních onemocnění. Antioxidanty v kombuše mohou pomoci snižovat hladiny škodlivého LDL cholesterolu, což je jeden z hlavních faktorů rizika pro vývoj srdečních onemocnění.

Existují první náznaky toho, že kombucha může mít pozitivní vliv na psychické zdraví. Kyselina octová a další bioaktivní látky v kombuše mohou působit jako mírné stimulanty a zlepšovat náladu. Kromě toho může vyvážená střevní mikroflóra, ke které kombucha přispívá, ovlivnit i naše psychické zdraví díky spojení mezi střevy a mozkem.

Tato rozmanitost zdravotních přínosů činí kombuchu atraktivní volbou pro ty, kteří hledají přirozené způsoby, jak podpořit své zdraví a celkovou pohodu.

Kombucha v různých příchutích

S příchutěmi se nebojte experimentovat. Na serveru Ferwer.cz najdete hned několik příchutí kombuchy, které osloví jak začátečníky, tak i zkušené milovníky tohoto fermentovaného nápoje. Mezi oblíbené varianty patří například kombucha s příchutí zázvoru, která přináší pikantní a osvěžující zážitek, ideální pro povzbuzení během dne. Další populární příchuť je limetka se zázvorem, která kombinuje sladkost s mírnou kyselostí.

Zajímavá je také kombucha s příchutí meduňky či kopřivy. Tyto příchutě nejenže zlepšují chuťový profil kombuchy, ale mohou také poskytovat dodatečné zdravotní benefity. Každá z těchto příchutí je pečlivě vybírána, aby poskytla spotřebitelům nejen chutný, ale i zdravotně prospěšný nápoj.

Sdílet:

Kategorie
Top TOPlist